[Se]   En

Annice.se baseras nu på PHP med Symfony

  Annice      2020-11-22      Uppdateringar, PHP, Symfony, MySQL

Annice.se är nu helt ombyggd så att den i skrivandes stund baseras på webbapplikationsspråket PHP 7.4 utifrån Symfony 5.1.8. Det innebär att all serverlogik har flyttats från min tidigare OutSystems cloud-server till mitt nuvarande webbhotell på One.com som istället för C# alltså kör PHP som serverspråk. Arbetet har vidare medfört en total databasmigrering från en tidigare SQL Server-baserad DBMS till en nuvarande MySQL-baserad med MariaDB.

Anledningen till att jag har valt att bygga om sidan är dels för att hålla serverlogiken så centraliserad som möjligt, dels för att jag vill ha större kontroll över all applikations- samt serverkod. Då OutSystems baseras på Low-Code-utveckling - samt att jag också bara hade en gratisinstans på deras server - innebär det också begränsade utvecklingsmöjligheter. Sedan ska jag inte sticka under stol med att jag i ärlighetens namn tycker det är roligare att utveckla i ren kod. :)

Varför jag nu valt PHP som applikationskod istället för t.ex. C# har dock ingenting att göra med att jag skulle tycka C# är sämre på något sätt. Anledningen är istället att webbhotellet jag hostar sidan på inte har stöd för C#. Vidare har jag hostat hela eller delar av min hemsida på webbhotellet One.com i snart 15 år och alltid varit nöjd med deras tjänster, service samt priser. Följaktligen ser jag helt enkelt ingen anledning till att byta, så cred till One.com!

Liksom C# är PHP ett utvecklingsspråk jag också alltid haft gott intryck av. Faktum är att PHP även är det första programmeringsspråket jag kom i kontakt med när jag började intressera mig för webbutveckling på riktigt i tidig 20-årsålder. Det är också ett språk jag intermittent utvecklat i sedan dess.

När jag började plugga på systemvetarprogrammet på Linköpings universitet, 2013, var dock Java det första programmeringsspråket vi läste där. Det var också då jag för första gången kom i kontakt med objektorienterad programmering, vilket var en typ av kodstruktur jag fick väldigt gott intryck av, strukturerad som jag är. :-] När jag senare upptäckte det objektorienterade språket C# - som enligt mitt tycke känns som en mer clean version av Java - blev väl det i nästa tur lite av ett nytt favoritspråk för mig.

PHP som däremot inte är ett objektorienterat språk från början har dock hållit sig kvar stadigt som ett rent webbutvecklingsspråk genom åren. Med tiden har dock PHP vidareutvecklats till att idag även ha ett fantastiskt bra stöd för ren objektorientering. Och det är väl lite där jag också kommer in på valet av ramverket Symfony.

När jag började göra lite research på ett tänkbart nytt kodupplägg för Annice.se stod det tillslut mellan PHP Symfony och PHP Laravel. Det verkar dock som att mångas omdömen gällande de två ramverken i jämförelse är att Symfony ändå ger bäst detaljkontroll i slutänden. Vidare slog det mig att Symfony-upplägget i grundprincip är slående likt sättet att arbeta med C# ASP.NET Core. I synnerhet gällande objektorientering med MVC-mönster, klasser, komponenter, dependency injections av diverse tjänster och dylikt. Jag skulle kunna gå igenom grundligare jämförelser mellan dessa ramverk i ett annat blogginlägg, men slutsatsen var i.a.f. att Symfony visade sig falla mig precis i smaken.

Så summan av kardemumman är alltså att valet då föll på PHP med Symfony. Och med den introduktion jag gett mig själv hittills av ramverket i fråga i samband med ombygget av Annice.se har jag dessutom bara fått mersmak!

Till den senaste versionen av Annice.se har jag nu också passat på att bygga en blogg. Syftet med bloggen är i första hand att skriva om sådant som främst intresserar mig själv, d.v.s. webbutveckling och digitalt skapande. Jag har nämligen ändå alltid haft en förmåga att skriva ner lite tutorials, kodsnuttar och diverse bra-att-ha-information i allmänhet i mitt OneNote-verktyg för att hålla reda på saker och ting. Och istället för att bara hålla sådan information i mina privata OneNote-anteckningar, så varför inte skapa mitt eget webbuppslagsverk i form av en blogg då istället! :)